Verificați de inspectori. În satul Palanca aproape 200 de porci bolnavi de pestă porcină au fost sacrificați
Embed:
Verificați de inspectori. În satul Palanca aproape 200 de porci bolnavi de pestă porcină au fost sacrificați

Mai mult de jumătate din cei peste 300 de porci din satul Palanca au fost sacrificați, după ce în localitate au fost depistate cazuri de pestă porcină.

Angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au mers în satele Tudora și Palanca pentru a monitoriza situația. Aceștia au verificat și cum se respectă măsurile de prevenire și de stopare a pestei porcine africane. 

Clava Cricimari spune că cei patru porci ai săi s-au îmbolnăvit, iar ultimii doi i-a sacrificat chiar duminica trecută.

"Am avut patru am luat unu mărișor, pe urmă am mai luat trei că am fete că vreau să le ajut măcar cu ce pot. Și s-a întâmplat așa că. Aveam tot timpul în fiecare an, da nu am avut așa probleme", a spus locuitoarea satului Palanca, Clava Cricimari.

Tatiana Rotari din satul Palanca are un porc de 160 de kilograme și alți cinci mai mic. Femeia spune că dezinfectează în fiecare zi adăpostul animalelor.

"Lepădăm încălțămintea de pe stradă, ne încălțăm în cizme, ne facem dezinfectant și intrăm la porci și le facem, îi hrănim, facem curat. Până acum făceam deodată cu belizna când am auzit toate simptomele, pe urmă ne-o dat medicii veterinari dezinfectant și punem cum ne-au spus", a zis locuitoarea satului Palanca, Tatiana Rotari.

Chiar dacă mai este timp până la sărbătorile de iarnă, oamenii se gândesc deja de unde o să cumpere carne pentru masa de sărbătoare.

Potrivit reprezentanților ANSA până la declanșarea focarului aproximativ 80 la sută din produsele de origine animală erau importate din Ucraina, astfel Reprezentanții ANSA au verificat și magazinele din sat.

"Acum în această perioadă aveți cane de porc ? Nu, nu. Noi am fost informați de doamna să nu avem și mergem așa", a menționat vânzătoarea Elena Costenco.

"După cum vedeți au fost amenajate filtrele sanitare, au fost create condiții de muncă pentru cei care lucrează 24 din 24 de ore și am fost în exploatațiile unde a fost notificată boala. 24:29 Unde se întreprind măsuri de curățenie, dezinfecție și practic toți acei implicați își fac funcțiile care depind de ei", a afirmat 

În acest an au mai fost identificate focare de pestă porcină și în raioanele Soroca, Edineț și Dondușeni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.