Veste bună pentru agricultori! Condițiile climaterice sunt favorabile pentru dezvoltarea culturilor agricole
Embed:
Veste bună pentru agricultori! Condițiile climaterice sunt favorabile pentru dezvoltarea culturilor agricole

Meteorologii au vești bune pentru agricultori. În acest an, condițiile climaterice sunt favorabile pentru dezvoltarea culturilor agricole, spun specialiștii. Potrivit lor, rezervele de umiditate din sol depășesc minimul necesar. Agricultorii au început deja lucrările în câmp și speră să obțină în acest an o recoltă bună.

Gheorghe Sârbu, din satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, are peste 60 de hectare de teren arabil, pe care cultivă legume și cereale. Agricultorul a pregătit deja semințele, pentru a le sădi.

"Dacă avem două-trei zile cu soare, mergem și facem o cultivație și mergem și semănăm în primul rând putem să semănăm mazărea și putem să semănăm orzul de primăvară. După plantarea acestor culturi, vine plantarea cartofului devreme", a spus agricultorul Gheorghe Sârbu.

Fermierul va semăna la început peste 300 de kilograme de mazăre, iar prima recoltă este așteptată la sfârșitul lunii mai.

"Aici noi ne aflăm în încăperea în frigider, unde semințele sunt pregătite pentru a le planta în camp. Celelelte semințe sunt cumpărate, ne-am pregătit", a zis agricultorul Gheorghe Sârbu.

Agricultorul mai spune că solul a avut suficientă umiditate, iar culturile semănate în toamnă au avut condițiile necesare pentru a crește. 

"Aici avem două linii de pătrunjel. Ele au iernat, zăpada nu a fost rea, iar peste vreo lună de zile noi putem să realizăm pătrunjel proaspăt", a completat agricultorul Gheorghe Sârbu.

"În urma mai multor calcule, am ajuns la concluzia că unele culturi agricole pot fi sădite de la mijlocul lunii martie. Deocamdată, totul decurge în mod normal, iar în luna martie se așteaptă chiar ca media temperaturilor să fie mai mare de câteva ori", a afirmat meteorologul Tatiana Mironova. 

Moldova are 2,2 milioane de hectare de teren agricol.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.