Vestea că autoritățile vor să blocheze activitatea Loteriei Naționale a Moldovei, i-a întristat pe cei 100 de mii de beneficiari ai proiectelor sociale
Embed:
Vestea că autoritățile vor să blocheze activitatea Loteriei Naționale a Moldovei, i-a întristat pe cei 100 de mii de beneficiari ai proiectelor sociale

Sunt îngrijorați că vor rămâne fără sprijinul extrem de necesar pentru a supraviețui. Este situația în care s-au pomenit în jur de o sută de mii de beneficiari ai proiectelor sociale implementate de către partenerul privat al "Loteriei Naționale a Moldovei" în domeniul loteriilor și pariurilor sportive. Asta după ce deputatul PAS, Dumitru Alaiba, încearcă să blocheze activitatea agentului economic prin legi scandaloase și păgubașe pentru stat.

40 de bătrâni, persoane cu necesități speciale și familii social-vulnerabile din satul Corpaci, raionul Edineț, sunt asigurați cu prânzuri calde, până la sfârșitul anului. Se întâmplă după ce NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive, a oferit 70 de mii de lei pentru procurarea produselor alimentare, în cadrul unui proiect social realizat împreună cu Asociația Izvoraș-Corpaci și primăria din localitate. Deja de trei ani, statul nu mai oferă bani pentru alimentația acestor persoane, iar primarul a bătut la ușa companiilor care manifestă responsabilitate socială.

"Slava Domnului cu ajutorul multor donatori, iar în acest an inclusiv cu suportul Loteriei Moldova am încercat cumva să aducem o prelungire a acestui serviciu. "


Iar 100 de familii nevoiașe din satul Corpaci au primit pachete cu produse alimentare în cadrul campaniei "Alături de oameni", desfășurată de către partenerului privat al Loteriei Naționale în mai multe raioane ale țării. Primarul Veaceslav Uja se arată îngrijorat de faptul că activitatea acestei companii ar putea fi pusă pe brânci, iar proiectele sociale ar putea fi stopate dacă majoritatea parlamentară va adopta inițiativa legislativă a deputatului PAS Dumitru Alaiba privind interzicerea publicității pentru jocurile de noroc.

"Noi observăm foarte mult timp că Loteria Moldovei, în afară de vânzare de bilete, practică și niște activități destul de benefice pentru comunitate. cum ar fi suport pentru persoanele în etate, suport pentru persoanele vulnerabile, suport pentru cei care au avut de îndurat pentru perioada pandemică. Aici m-aș gândi, dacă eu aș fi legiuitor, și aș pune pe masă tot ce este bun, și tot ce ar încurca și după aia aș lua o decizie clară cum să procedez mai departe."

Vestea că autoritățile intenționează să blocheze activitatea companiei "Loteria Națională a Moldovei" și a partenerului privat al acesteia, NGM Company, l-a îngrijorat și pe Cavalerul Ordinului ”Ștefan cel Mare”, Victor Chilinciuc. Fostul angajat al Brigazii cu Destinație Specială "Fulger" și-a pierdut piciorul după ce a fost rănit în timpul Războiului de pe Nistru. Dar nu s-a lăsat înfrânt și a continuat lupta pentru a asigura o viață mai bună tovarășilor de luptă care au de înfruntat lipsuri, probleme de sănătate și indiferența autorităților. În calitatea sa de vicepreședinte al Asociației Veteranilor "Sfântul Gheorghe Biruitorul", Victor Chilinciuc a lansat la adresa mai multor agenți economici apeluri privind susținerea veteranilor care au luptat pentru independența țării.

"Eu vreau să-mi exprim tot respectul și mulțumirea companiei NGM fiindcă, câțiva ani în urmă, când la noi în țară era un fel de criză politică și economică, era un grup de veterani cu dizabilități de diferite grade, și erau veterani cu boli cronice, și cu boli incurabile care aveau nevoie urgent de ajutor financiar. Ei au fost unica organizație din toate cele care noi ne-am adresat, ei au fost unicii care au făcut legătura cu noi."

Veteranul spune că, deja câțiva ani la rând, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive oferă pentru 50 de veterani ajutor financiar, care este extrem de necesar, mai ales în timpul pandemiei. Victor Chilinciuc spune că, în cazul în care autoritățile vor împiedica activitatea agentului economic, veteranii bolnavi ar putea rămâne și fără acest sprijin.


"Un mare rol joacă susținerea aceasta. O să fie o mică pierdere pentru categoriile acestea care beneficiază, fiindcă din câte știu, compania nu ne ajută doar pe noi, pe veterani."


Despre faptul că eventuale blocaje din partea guvernării ar putea afecta și proiectele sociale desfășurate de NGM Company a reclamat și administrația acestui agent economic, care a adus statului venituri de 180 de milioane de lei, în ultimii trei ani.

"În primul rând, cel mai mult ar avea de pierdut societatea moldovenească. Îi vizează pe toți beneficiarii proiectelor noastre sociale. Pot ușor să spun și cifra pe care am cheltuit-o pe parcursul mai multor ani, de la începutul activității noastre în proiectele sociale, este vorba de cinci milioane de lei."

Anterior, directorul NGM Company a mai atras atenția asupra faptului că, în următorii 10 ani, bugetul Republicii Moldova ar putea pierde jumătate de miliard de lei în cazul în care Parlamentul va adopta inițiativa legislativă scandaloasă a lui Dumitru Alaiba. De notat că deputatul PAS jonglează cu fraze generale și populiste atunci când este întrebat franc de ce vrea să blocheze loteriile și pariurile sportive, care este este un domeniu controlat exclusiv de către stat.

"Legea se referă la interzicerea publicității jocurilor de noroc din motiv că această activitate e o mare mare problemă pentru populație
- De ce ?
- Jocurile de noroc sunt o sursă de sărăcie, sunt o sursă de dependență. Sunt multe multe familii distruse din cauza acestei dependențe.
– Argumentele dumneavoastră se bazează pe anumite studii?
- Există și notă informativă, în care încerc să argumentez foarte clar, și o să avem consultări. Este doar la început. O să fie și consultări.
- Nu sunt cifre, cine a fost sărăcit, cine a avut de suferit?
- Încă o dată, o să fie consultări și o să dezvoltăm problema mult mai serios."

Anterior, Vadim Dermenji, directorul companiei "Loteria Națională a Moldovei", fondată de stat, a atenționat că în cazul în care proiectul lui Alaiba va fi adoptat de majoritatea parlamentară, atunci jocurile de noroc din Moldova vor fi controlate de casele de pariuri din străinătate, care sunt implicate în spălări de bani și nu achită taxe în țara noastră.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.