EXCLUSIV! Viața pe timp de pandemie în orașul turistic Lvov
Embed:
EXCLUSIV! Viața pe timp de pandemie în orașul turistic Lvov

Ucraina se confruntă cu un număr record de cazuri de COVID-19. În timp ce autoritățile spun că situația este una fară precedent, oamenii se plâng că nu pot face teste la noul coronavirus. În pofida numărului mare al celor infectați, localnicii încearcă să-și trăiască viața fără a-și face griji pentru ziua de mâine. Reporterul nostru Elena Derjanschi a petrecut o săptămână la Lvov, unde a filmat un reportaj despre viața locuitorilor acestui oraș pe timp de pandemie.

"În Ucraina, ca și în întreaga lume, pandemia de COVID-19 face ravagii. Pe primul loc după numărul infectărilor se află Kievul, după care urmează regiunile Harkov și Lvov, unde filmăm acest reportaj. În acest oraș turistic totul funcționează: restaurantele, saloanele de înfrumusețare, muzeele, magazinele, școlile și grădinițele. Cum s-a schimbat viața ucrainenilor de rând odată cu noul coronavirus - aflăm imediat".

Locuitoarea orașulu Lvov Irina Hromotska s-a infectat cu SARS-CoV-2 acum o săptămână. Deoarece a făcut o formă ușoară a bolii, medicul de familie i-a oferit o consultație la telefon. Pentru a face testul la coronavirus, ea a fost nevoită însă să meargă la un centru medical.

"Nu a fost foarte plăcut. O mulțime de oameni așteptau la coadă, mulți dintre ei tușeau. Majoritatea purtau măștile pe barbă sau doar pe gură, fără să-și acopere nasul. Nu mă simțeam protejată în acel loc".


Medicul i-a prescris Irinei antipiretice și multe lichide. Potrivit protocolului local, pacienta urma să stea în carantină 10 zile.

"Regimul meu de autoizolare era verificat doar de către mine. Nimeni nu mă suna să verifice dacă sunt acasă sau nu. Doar medicul de familie m-a sunat de câteva ori ca să mă întrebe cum mă simt și să mă anunțe când pot să fac testul repetat. Asta-i tot".


De la începutul pandemiei în Ucraina s-au infectat peste 309 000 de oameni, dintre care aproape 6000 au decedat. Cu toate acestea, pe site-ul ministerului ucrainean al Sănătății nu sunt publicate date despre situația pandemică din regiunile Krimeea, Donețk,Lugansk și Sevastopol.


Jurnalista Liza Siveț s-a născut în Crimeea, unde încă mai locuiesc părinții ei. În prezent, ea trăiește și muncește la Kiev. Ca să-și viziteze părinții ea a fost nevoită să facă testul la COVID-19 pe care l-a prezentat la frontiera cu Crimeea. La întoarcere în Kiev ea a fost nevoită să se autoizoleze.

"Când revin acasă, trebuie să anunț printr-o aplicație specială, care fixează geolocația mea și apoi timp de 14 zile sunt verificată dacă mă aflu la această adresă. Trebuie să confirm acest lucru. În orice timp al zilei poate să-mi vină un mesaj, iar eu trebuie să fac un selfie, să dau din cap și să mă mișc, ca să fie clar că nu este o poză, ci un om viu".


Potrivit statisticilor oficiale, în Ucraina fiecare al 9-lea test la COVID-19 iese pozitiv. Iar pe rețelele de socializare tot mi des apar istorii, care în timp ce așteaptă rezultatele analizelor... reușeau să se însănătoșească.

"Testul la coronavirus poate fi făcut în Ucraina în 2 moduri: gratis la policlinică cu îndreptarea medicului de familie, caz în care rezultatele pot fi gata și timp de 2 săptămâni. Dar se poate face și testul plătit la o clinică privată. Acesta ar costa în lei moldovenești în jur de 1100-1200 de lei. Și în final, al treilea mod este express testul la anticorpi, care poate fi cumpărat practic în orice farmacie. Acesta costa în lei moldovenești în jur de 100 de lei".


Potrivit fostului ministru interimar al Sănătății din Ucraina, în prezent activist civic, Uliana Suprun, situația se poate agrava odată cu epidemia de gripă. Din cauza complicațiilor cauzate de gripa sezonieră, anul trecut în Ucraina au decedat 71 de persoane.

"Octombrie este luna în care trebuie să vă vaccinați împotriva gripei. De aceea vaccinați-vă neapărat. Și desigur nu uitați să purtați masca, să păstrați distanța socială și să vă spălați mai des pe mâini, ceea ce vă ajută să scăpați de infectare. Iar dacă simțiți că sunteți bolnav, nu mergeți în locuri publice și nu atingeți suprafețele comune. Doar așa vom reuși să еvităm o a doua epidemie".


Se pare că localnicii își fac mai multe griji pentru buzunar decât pentru sănătate. Am reușit să discutăm cu unii patroni ai gheretelor cu suveniruri din centrul orașului Lvov. Aceștia au refuzat să vorbească în fața camerei, dar în spatele acesteia au recunoscut, că odată cu pandemia veniturile lor au scăzut cu aproape 90%. Multe magazine s-au închis. Fostul prim -viceministru al Economiei, Comerțului și Agriculturii al Ucrainei Pavel Kuhta nu exclude, că țara poate să se confrunte cu o a doua carantină generală, pentru care urmează să ne pregătim.


"Cu cât mai mari sunt rezervele voastre, cu cât mai sigure sunt sursele voastre de venit, locul de muncă, afacerile, cu atât mai bine. Această regulă este valabilă și aici. De aceea, urmează să ne ținem de locul nostru de muncă, să facem rezerve și să nu cheltuim la această etapă".


Specialiștii ucraineni deja prognozează, că noul coronavirus va lovi cel mai dur în sistemul de sănătate și cel de învățământ. Când autoritățile din Ucraina au introdus carantina totală, mii de familii s-au văzut blocate în propriile case, fără vreun ajutor. Mamă a trei copii, Natalia Gavrilov își amintește cu groază de acea perioadă.


"În școlile de stat elevilor pur și simplu li se transmiteau pe viber temele pentru acasă și atât. Dar dacă ești elev în clasa întâi, nu poți să înveți astfel. Mulți părinți nu au avut destulă răbdare și au întrerupt procesul de studii. Prietenii mei povesteau, că atunci când copiii lor au revenit în septembrie la ore nu-și recunoșteau colegii de clasă".


Va reuși Ucraina să depășească pandemia sau nu nimeni nu poate spune. Dar deja este clar că această provocare a reușit să unească poporul ucrainean.


"La noi este un asemenea cuvânt ca "згуртування" - când oamenii văd o problemă, așa cum, de exemplu, la început am avut probleme cu protecția, atunci ei încearcă să o rezolve singuri. Adică, a fost un asemenea imbold pentru a ne uni".

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.