Victorie la limită. Recep Erdogan va prelua controlul absolut în Turcia
Embed:
Victorie la limită. Recep Erdogan va prelua controlul absolut în Turcia

Turcia va deveni republică prezidențială, iar liderul de la Ankara, Recep Erdogan, va prelua controlul absolut asupra țării. El a obținut o victorie la limită, după ce, ieri, puțin peste 51 la sută dintre turcii care au participat la referendum au votat în favoarea modificării Constituției. Opoziția lui Erdogan a anunțat că va cere renumărarea voturilor.

După anunțarea rezultatelor, președintele turc le-a mulțumit susținătorilor săi. 

"Dragi cetățeni, vă salut cu multă dragoste în această zi importantă. Acum, într-adevăr am devenit un tot întreg, am devenit mai buni, mai plini de viață, am devenit frați și împreună am devenit Turcia", a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit presei locale, la urne s-au prezentat 87 la sută dintre cei 55 de milioane de alegători așteptați.

Pentru modificarea constituției a votat și diaspora turcească, inclusiv peste 60 la sută dintre turcii stabiliți în Germania. 

Între timp, sute de oameni au protestat pe străzile din Istanbul, fiind dezamăgiți de rezultatele referendumului.

Scrutinul a fost criticat și de observatorii internaționali, care afirmă că cetățenii turci nu au avut parte de informații imparțiale, pentru a putea face alegerea. Iar reprezentații principalului partid de opoziție din Turcia susțin că plebiscitul ar fi fost fraudat. 

"În mai multe secții de votare au fost acceptate buletine de vot fără ștampile. Observatorii au fost manipulați. Vom contesta rezultatele a 37 la sută dintre secțiile de votare. Punem la îndoială nu doar modul în care s-a desfășurat scrutinul acolo, dar și conținutul buletinelor de vot", a afirmat vicepreședintele Partidului Popular Republican din Turcia, Erdal Aksunger.

Cetățenii Turciei au votat 18 amendamente care îi vor oferi lui Recep Erdogan puteri executive și legislative. Astfel, actualul lider de la Ankara își va asuma și atribuțiile de premier. Modificările constituționale îi vor permite lui Erdogan să aibă încă două mandate de președinte, ceea ce înseamnă că va putea rămâne la conducerea țării până în 2029. O altă modificare pe care insistă să o facă Erdogan este introducerea pedepsei cu moartea.

După publicarea rezultatelor referendumului, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, au declarat că autoritățile de la Ankara trebuie să ia în calcul și părerea celor care au votat împotriva modificării Constituției. Asta deoarece rezultatele au fost la limită. Iar cancelarul german, Angela Merkel, susține că președintele Recep Erdogan trebuie să discute cu toate forțele politice din țară.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.