Violențele nu contenesc în Nagorno - Karabah. Armenia acuză Turcia, care este principalul aliat al Azerbaijanului
Embed:
Violențele nu contenesc în Nagorno - Karabah. Armenia acuză Turcia, care este principalul aliat al Azerbaijanului

Situația rămâne incertă în regiunea separatistă Karabahul de Munte, unde în ciuda armistițiului semnat vineri la Moscova de Armenia și Azerbaijan, violențele nu contenesc. Împușcăturile au devenit pentru mulți dintre localnici o rutină, iar majoritatea dintre ei mai speră că negocierile privind pacea în regiune se vor solda curând cu succes.

"Unu, doi, trei..."


Acestea sunt imaginile groazei surprinse în Ganja, al doilea cel mai mare oraș din Azerbaijan, distrus în mare parte în urma bombardamentelor de acum câteva zile ale forțelor armate armene.


" În timp ce cadavrele continuă să fie prinse sub dărâmături, putem vedea costurile umane ale acestei confruntări. Nu putem să nu ne punem întrebări și despre costurile diplomatice".


Speriați, rămași fără case și ascunși prin subsoluri, oamenii din localitate își deplâng rudele ucise, ori rănite în timpul confruntărilor și nu mai cred că vor apuca să trăiască în pace.


"Suntem șocați! Nu poți implica copiii într-un război. Ce face grupul de la Minsk? Cu ce se ocupă comunitatea internațională?"


În pofida faptului că civilii sunt cei care plătesc cel mai mare preț pentru violențele care nu mai contenesc de mai bine de două săptămâni, armenii și azerii își pasează vina pentru nerespectarea armistițiului de la Moscova, privind pacea temporară din Karabahul de munte.


"Suntem martorii unui act tenebru din partea Armeniei de a distruge procesul de negocieri și de a încălca armistițiul. Ceea ce vedem e doar distrugere din partea Armeniei, despre ce mai putem vorbi după asta".


Totodată, Armenia acuză Turcia că încearcă să împiedice încetarea focului în Karabahul de Munte. Într-un interviu pentru Reuters, premierul armean Nikol Pashinyan a declarat că Azerbaijan ar putea înceta focul doar dacă așa va decide Turcia, principalul său aliat, care insistă să participe la negocierile privind pacea în regiunea separatistă Nagorno - Karabah. Autoritățile de la Ankara propun discuții într-un format restrâns, la care să participe Armenia, Azerbaijan, Turcia și Rusia. Regiunea separatistă Nagorno - Karabah este parte a Azerbaijanului, însă e locuită majoritar de armeni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.