Virusul este, restricțiile nu-s: 24 de ore fără reguli anti-COVID în Moldova, după anularea stării de urgență
Embed:
Virusul este, restricțiile nu-s: 24 de ore fără reguli anti-COVID în Moldova, după anularea stării de urgență

24 de ore fără reguli de prevenire și combatere a noului tip de coronavirus.
După ce ieri Curtea Constituțională a anulat starea de urgență, toate regulile impuse de autorități au fost contramandate.
Astfel toate persoanele care au intrat în țară nu au mai fost verificate dacă dețin sau nu un test negativ la COVID-19 și nici nu au fost obligate să respecte regimul de autoizolare. Și sectorul HoReCa s-a grăbit să anunțe că lucrează în regim obișnuit, iar polițiștii că nu mai aplică amenzi pentru încălcarea restricțiilor epidemiologice.
Autoritățile nu s-au grăbit însă să convoace membrii Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică și au anunțat că specialiștii se vor întruni mâine pentru a decide restricțiile ce vor fi impuse în continuare.

Potrivit Poliției de Frontieră, călătorilor li se măsoară temperatura la intrarea sau ieșirea din țară. În cazul în care o persoană prezintă simptome specifice noului coronavirus, este anunțat serviciul 112.

"Măsurile privind răspândirea și combaterea răspândirii bolii COVID-19 nu mai sunt în vigoare. Respectiv, circulația este în baza regulilor de trecere a frontierei de stat până la pandemie. Dacă oamenii ne contactează, noi le spunem că este posibil ca după decizia CNESP, la frontieră să fie alte reguli."

Și sectorul HORECA a anunțat ieri seară că va activa fără restricții. Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi ne-a declarat că mai mulți administratori de localuri și-au deschis larg ușile și au lucrat conform programului de activitate de până la pandemie.


"Am rămas fără nici o restricție în orice tip de activitate economică cât și a cetățenilor din Republica Moldova. Bineînțeles că dacă nu apar noi restricții pe parcursul zilei, HORECA va lucra în regim normal conform programului de activitate prevăzut pentru fiecare unitate."


Iar Inspectoratul Național de Securitate Publică a sistat de ieri toate acțiunile de documentare a cetățenilor care nu respectă regulile de prevenire a infectării cu SARS CoV-2.


Autoritățile nu s-au grăbit însă să convoace membrii Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică.


"Urmează să convocăm ședința Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică pentru a reitera anumite restricții. Sper foarte mult că dacă nu astăzi, în timp ce colegii sunt în proces de formulare a restricțiilor corespunzătoare, mâine, dacă nu reușim astăzi, cel puțin mâine."

Aureliu Ciocoi a anunțat că zece raioane din țară au ieșit din starea de alertă Cod Roșu.


Amintim că magistrații Curții Constituționale au anulat starea de urgență, instituită în data de 31 martie cu votul a 52 de deputați socialiști și cei din Platforma Pentru Moldova din care fac parte și deputații din fracțiunea "ȘOR".

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.