Vița de vie, lovită de boli în urma ploilor. Viticultorii moldoveni riscă să suporte prejudicii
Embed:
Vița de vie, lovită de boli în urma ploilor. Viticultorii moldoveni riscă să suporte prejudicii

După un an de secetă, în care au înregistrat pierderi de milioane, viticultorii din țară riscă să suporte prejudicii și în acest an. Ploile abundente din ultima perioadă au creat condiții favorabile pentru dezvoltarea bolilor în plantațiile de viță-de-vie. Din cauza precipitațiilor, viticultorii întârzie cu tratamentele obligatorii și sunt nevoiți să muncească contra cronometru pentru a efectua cel puțin o parte dintre lucrări. Reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului spun că dacă ploile nu vor conteni, există riscul ca recolta de struguri să fie compromisă din cauza bolilor.


"În data de 14 iunie a început înfloritul. Considerăm că va dura până în data de 25-28 iunie. Conform tehnologiilor, vița de vie se tratează obligatoriu înainte de înflorire și următoarea tratare imediat după înflorit. În acest an, în legătură cu faptul că precipitațiile sunt foarte frecvente, în multe gospodării, viticultorii nu au putut să intre în plantațiile viticole."

Ploile și devierile de temperatură au creat condiții favorabile pentru dezvoltarea bolilor, iar viticultorii recurg la diverse metode pentru a menține culturile sănătoase.

"Mulți nu au efectuat tratarea înainte de înflorit, alții, la prima posibilitate de a ieși în câmp, tratează plantațiile viticole, dar în faza înfloritului, care este o încălcare mică, care ar putea să diminueze recolta strugurilor. 10-20 de procente precis."

Vasile Vartic este agronom în cadrul unuia dintre cele mai mari combinate vinicole din țară. Bărbatul are grijă de aproape 700 de hectare de viță de vie în centrul și sudul țării. El spune că din cauza ploilor din ultimele zile, a fost nevoit să înceapă tratamentul plantelor în faza lor de înflorire.

"Practic, opt zile deloc nu am putut intra cu tehnica în vie. Abia ieri am putut să intrăm prima zi în lucru. "

"Viticultorii profită de fiecare oră cu soare pentru a reuși să trateze vița de vie în timp util. Aceștia sunt nevoiti să muncească contra cronometru pentru că miza este foarte mare."


"Practic suntem în vie câte 14-15 ore pentru că suntem nevoiți să controlăm via zi de zi."

Dacă ploile vor continua și în următoarele zile, va fi nevoie de implicarea statului pentru redresarea situației.

"În cazul în care ploile nu vor conteni, iar tractoarele nu vor mai putea intra în vie pentru a face lucrările necesare, singura soluție ar fi intervenția cu elicopterul. Tratarea aeriană contra bolilor este la fel de eficientă ca și cea terestră, susțin specialiștii. Singura problemă este că, în prezent, în Moldova, nicio companie nu prestează un astfel de serviciu."

Am încercat să obținem o reacție din partea "Moldaeroservice", singura întreprindere de stat care are în dotare elicoptere folosite la efectuarea tratamentelor chimice, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susțin că în cazul în care va fi nevoie, specialiștii din cadrul instituției ar putea interveni prin negocieri pentru a reanima acest serviciu. În prezent, în Republica Moldova sunt în jur de 128 de mii hectare de viță de vie. Pentru următoarele șapte zile, meteorologii prognozează ploi.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.