Vladimir Putin susține că Moscova nu este cointeresată să vândă mai scump gazele naturale în Europa
Embed:
Vladimir Putin susține că Moscova nu este cointeresată să vândă mai scump gazele naturale în Europa

Rusia nu este interesată de o creștere a prețurilor pentru gazele naturale în Europa.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, declară că acest lucru ar putea avea consecințe, atât pentru cetățenii ruși, cât și pentru Gazprom.
Inevitabil, potrivit liderului de la Kremlin, scumpirea gazelor va genera scumpiri în lanț, inclusiv în Federația Rusă.
Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen recomandă țărilor membre să renunțe la gazele naturale nu numai pentru a accelera tranziția către energie curată, dar și pentru a deveni un jucător mai independent în lume.Potrivit președintelui Comisiei Europene o tranziție rapidă la energia generată de vânt și soare va oferi țărilor o mai mare siguranță, dar și economii.


"Europa este astăzi prea dependentă de gaze, este prea dependentă de importurile de gaze. După cum am spus, importăm 90% din gazul pe care îl folosim. Și acest lucru ne face vulnerabili."

De cealaltă parte, Rusia se arată îngrijorată de faptul că prețul gazelor distruge cererea. Vladimir Putin a declarat că prețurile mai mari pentru combustibil ar putea duce și la creșterea prețurilor îngrășămintelor, care s-ar adăuga la costurile deja mai mari ale alimentelor.


"De îndată ce prețurile vor crește, producătorii noștri vor fi tentați să vândă la prețuri mari. Prin urmare, este necesar să prezentăm un set de măsuri care să asigure interesele producătorilor noștri agricoli și, prin urmare, să fie restricționată creșterea prețurilor alimentelor".


Putin susține că există și motive mai mari de îngrijorare, cum ar fi creșterea inflației în Europa din cauza măsurilor de sprijin necalculate pe deplin.


"Mai multe țări oferă ajutoare sociale către gospodării, astfel ca ele să facă față creșterii prețurilor. În așa caz oamenii nu vor reduce consumul, dar va exista o reducere suplimentară a consumului în industrie. Acest lucru va duce la scumpirea altor produse."


Potrivit presei de la Moscova, spre deosebire de Europa, Rusia nu se confruntă cu o lipsă de gaze. Ministrul rus al Energiei a declarat că depozitele de gaze sunt pline în proporție de 97%. Mai mulți europarlamentari au dat vina pe grupul rus pentru agravarea situației privind aprovizionare cu gaze naturale deoarece acesta a refuzat în mod intenționat să livreze cantități suplimentare. În replică, compania rusească a declarat că cererile nu au crescut din cauza prețurilor ridicate înregistrate în prezent. Totodată, atât Gazprom, cât și președintele rus Vladimir Putin, au declarat că pentru a crește livrările de gaze și a satisface cererea crescută din Europa, statele trebuie să încheie contracte directe pe termen lung.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.