Vladimir Țurcan a fost ales în calitate de președinte a Curții Constituționale
Embed:
Vladimir Țurcan a fost ales în calitate de președinte a Curții Constituționale

Exponentul Partidului Socialiștilor Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții Constituționale. Deputatul PSRM a fost numit în fruntea Înaltei Curți cu votul secret al majorității magistraților, pentru un mandat de trei ani. Se întâmplă la doar câteva zile după ce Parlamentul a ignorat rezultatele concursului la care Țurcan nici măcar nu a participat și i-a înlocuit pe cei doi câștigători. Astfel, în ciuda faptului că actuala guvernare a promis depolitizarea Curții Constituționale, în fruntea instituției a ajuns una dintre persoanele de încredere ale președintelui Igor Dodon.

Vladimir Țurcan dă însă asigurări că instituția nu va fi influențată politic.

"În cadrul activității Curții Constituționale ne vom onora atribuțiile cinstit, corect și nu vom fi supuși niciunei forțe politice. În capul mesei va fi Constituția și doar Constituția", a spus președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan.

Vladimir Țurcan este unul dintre cei mai longevivi deputați moldoveni, fiind în Parlament din 2001, inițial din partea PCRM. Recent, în presă au fost publicate dezvăluiri, potrivit cărora în 2009 Vladimir Țurcan ar fi negociat cu protestatarii evenimentelor din 7 aprilie arborarea drapelului României pe clădirea Președinției. Gestul a servit ulterior temei pentru fosta guvernare comunistă de a acuza Bucureștiul de provocarea protestelor violente.

De-a lungul timpului, Țurcan s-a manifestat printr-un discurs românofob și pro-Moscova. Când s-a examinat în Parlament numirea sa în funcția de judecător al Curții Constituționale, Țurcan a declarat ferm că vorbește limba moldovenească. După alegerea în fotoliul de președinte al instituției, a fost întrebat de jurnaliști dacă este necesară revizuirea deciziei Curții Constituționale din 2013, prin care s-a stabilit că limba de stat a Republicii Moldova este Româna, deoarece anume acest termen este indicat în Declarația de Independență a țării. Vladimir Țurcan a evitat să dea un răspuns clar.

"Nu este important cum se numește limba. Întrebările de acest gen, care sunt aruncate în societate, care este foarte politizată, poate să aducă doar la dezbinare", a afirmat președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan.

Socialistul Vladimir Țurcan este acuzat de presiuni asupra presei. Președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, susține că, în 2002, a semnat o investigație în care a dezvăluit că anume Țurcan a organizat intimidarea jurnaliștilor de investigație de la ziarul Accente" și fabricarea unui dosar de corupție directorului publicației. Vladimir Țurcan neagă însă acuzațiile.

"Vă spun sincer, nu țin minte despre acest caz, dar dacă nu țin minte, cu atât mai mult, ceea ce ați citit acum, este o aberație", a zis președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan.

Vladimir Țurcan este general-maior de poliție și fost ministru al Afacerilor Interne. Din 2014, acesta este deputat în Parlament ales pe listele PSRM. Anterior, presa a scris și despre luxul în care trăiește deputatul socialist, asta deși are un salariu de bugetar.

Jurnaliștii au mai scris că ar fi avut mai multe întrevederi cu raiderul nr.1 în CSI Veaceslav Platon, la penitenciarul 13 din Capitală. Cei doi ar fi discutat despre posibilitatea reducerii termenului de detenție pentru controversatul om de afaceri condamnat la 25 de ani de închisoare, în schimbul a 10 milioane de dolari. Vladimir Țurcan a recunoscut că a avut o singură întrevedere cu Platon și că discuția a avut loc în contextul audierii acestuia de către Comisia parlamentară de anchetă privind devalizarea sistemului bancar.

În timp ce Vladimir Țurcan se va afla în concediu sau deplasări, el va fi înlocuit de judecătorul desemnat de Guvern la Curtea Constituțională Liuba Șova. Magistratul a devenit subiect de glume pe rețelele de socializare pentru limba engleză stâlcită vorbită în cadrul interviului organizat de Guvern. Și răspunsurile acesteia din cadrul concursului de selectare a candidaților pentru funcția de judecător al Curții Constituționale au stârnit nedumerire și zâmbete în comisia parlamentară de profil.

"Noi vă mulțumim și dacă, în final, aveți anumite opinii, pretenții. - Da, am opinii legate de Curtea Constituțională. - Nu, nu. față de comisie, în raport cu membrii Comisiei? Noi am epuizat interviul. - De când nu a venit Hristos încoace, nu s-a schimbat nimic pe pâmânt. Când Hristos își alegea apostolii, toți strigau: Nu e bun. Sfântul Petru era un pescar ordinar", a spus judecătorul la Curtea Constituțională, Liuba Șova.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.