Vladislav Gribincea aduce scuze publice fostului ambasador al SUA, Dereck Hogan, pentru expresia "blondul de pe Mateevici"
Embed:
Vladislav Gribincea aduce scuze publice fostului ambasador al SUA, Dereck Hogan, pentru expresia "blondul de pe Mateevici"

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, vizat în dezvăluirile de acum o săptămână ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, recunoaște autenticitatea discuțiilor pe care le-a purtat cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție,Viorel Morari. Într-o postare pe facebook, Gribincea a confirmat și faptul că în discuțiile cu Morari a folosit expresia rasistă "blondul de pe Mateevici". Stoiangolo a spus atunci, că Gribincea s-a referit la nimeni altul decât fostul ambasador al SUA, Dereck Hogan. În acest context, Gribincea a adus scuze publice diplomatului și misiunii diplomatice americane, care de altfel, este unul dintre donatorii centrului pe care îl conduce Gribincea.

Postarea lui Gribincea vine la o săptămână după ce procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo a făcut publice mai multe discuții care ar fi avut loc între fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari și avocatul Vladislav Gribincea.


"Citez: Este posibil de distribuit, eu vorbesc prin mass-media, și primește răspuns afirmativ din partea lui Gribincea care menționează: Am înțeles că blondul de pe Mateevici este în temă, făcând aluzie la ambasadorul SUA de la Chișinău. "


În ziua în care Stoianoglo a făcut publice aceste conversații, Gribincea nu a confirmat autenticitatea acestora. Abia la o săptămână distanță, avocatul a recunoscut totuși, că a discutat cu Viorel Morari, dar s-a arătat deranjat de faptul că discuțiile au fost făcute publice. În aceeași postare, președintele CRJM își cere scuze publice de la fostul ambasador al SUA, Dereck Hogan și spune că, de fapt, nu este rasist și regretă că a folosit această expresie.

"Atunci când domnul Stoianoglo m-a citat, am înțeles că am folosit o expresie rasistă. Și nici faptul că era vorbă de o corespondență privată, nici că ea a fost prezentată manipulator și cu încălcarea legii nu pot fi o scuză pentru enunțul pe care l-am folosit, indiferent în raport cu cine este folosit! Nu am fost și nici nu sunt rasist. Cu toate acestea, am greșit! "

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău care este unul dintre donatorii centrului condus de Gribincea, nu a comentat declarațiile acestuia. Am transmis și o solicitare în scris pentru a obține o reacție oficială din partea misiunii diplomatice, însă deocamdată nu am primit răspuns.

Am încercat să obținem o reacție de la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Într-un răspuns oficial, instituția ne-a spus că nu poate comenta cazul. Orice opinie la această etapă ar putea periclita examinarea unei eventuale sesizări pe caz, spun reprezentanții consiliului. De menționat că anterior și președintele PCRM, Vladimir Voronin, și-a permis să facă o declarație care a fost calificată de opinia publică drept rasistă și xenofobă. În cadrul unei emisiuni, Voronin a declarat că odată cu cu „sosirea NATO”, în Moldova vor începe să se nască „copii cu pielea întunecată”.

Atunci, Consiliul a constatat că a fost vorba de un caz de instigare la discriminare din partea liderului PCRM.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.