Sfaturile mitropolitului. Interviu cu Înaltpreasfințitul Vladimir, despre Focul Haric și Paștele Blajinilor
Embed:
Sfaturile mitropolitului. Interviu cu Înaltpreasfințitul Vladimir, despre Focul Haric și Paștele Blajinilor

În Noaptea Învierii, Lumina Sfântă va ajunge în țara noastră. O delegație a Mitropoliei Moldovei, condusă de Înaltpreasfințitul Vladimir, a plecat, astăzi, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde va aduce Focul Haric. Și în acest an, cheltuielile sunt suportate de Mitropolia Moldovei.

Înainte de a porni spre Orașul Sfânt, capul bisericii ortodoxe din țara noastră a oferit un interviu în exclusivitate pentru Primele Știri.

Avem bucuria unui dialog duhovnicesc într-o perioadă importantă pentru creștini cu Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir.

-Înaltpreasfinția Voastră, ce este cel mai important să înțeleagă creștinii din învierea lui Hristos?

-Către ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Paștele, creștinul ortodox trebuie să se pregătească în fiecare an. Cu începerea Postului Mare, Postului Paștelui, din primele zile vizitează biserica și este bine ca nu numai să viziteze Biserica, ci să se roage în Biserică, în primele zile ale Postului Mare. Mai ales în orașe, dar și la sate, se citește canonul sfântului Andrei Criteanu, care ne îndeamnă la pocăință, ne îndeamnă la smerenie, ne îndeamnă să facem fapte bune. Începând cu aceste zile, eu mă bucur ca conducător al Bisericii noastre ortodoxe din Moldova, vin nu numai cei vârstnici la biserică, ci vin copiii, vin tinerii noștri, stau cu lumânărica în mână și se roagă. Și așa petrec toate zilele Postului Mare, postesc, se mărturisesc, se împărtășă, dar este foarte bine când un creștin ortodox care are posibilitate să-l ajute pe fratele său, care este în suferință, care este bolnav, care este mai îndepărtat de Biserică, care nu are o bucățică de pâine în casă. Și în fiecare an, noi, Biserica Ortodoxă, îi îndemnăm prin arhireii noștri, prin preoții noștri, prin stareții și starețele din mănăstiri ca să-i ajute pe cei nevoiași, Că credința noastră cum ne învață Sfântul Apostol fără fapte bune, moartă este, de aceea credința trebuie să fie dovedită și cu fapte bune. Si pe parcursul acestui Post Mare mi-au raportat și stareții de mănăstiri și preoții de la biserici, au venit și unii deputați din Parlament, au venit unii conducători ai țării, s-au mărturisit, au făcut o jertfă pentru Biserică, au discutat cu creștinii noștri și prin aceea că ei sunt mai aproape de cei care îi înconjoară, mai aproape de oameni, ei sunt totodată mai aproape și de Dumnezeu. Și iată aceasta este o faptă bună, este o lumânărică pusă în întâmpinarea măreții sărbători a Învierii Domnului Hristos.

-Cum se pregătește spiritual Mitropolitul Vladimir de Sfintele Sărbători de Paște? Are mitropolitul un duhovnic?

-Ca fiecare creștin și Mitropolitul are un duhovnic, duhovnicul Mitropolitului este preotul. Preotul la care Mitropolitul se mărturisește clar că noi îl ținem în taină, nu dezvăluim pentru că atunci ajung și la preotul acela și îl întreabă, dar ce păcate are Mitropolitul, ce a mai făcut Mitropolitul, clar că taina pocăinței, taina mărturisirii nu se vorbește în public. Și ca fiecare creștin și Mitropolitul are păcate, mă strădui în zilele Postului Mare să fiu mereu în rugăciune, mi-am luat așa un angajament ca pe parcursul Postului Mare, în afară de aceea că postesc, mă rog să citesc și Psaltirea și deja mulți ani la rând citesc Psaltirea. Am încercat ca pe parcursul Postului, adică în fiecare săptămână câte o Psaltire, adică o carte întreagă, 20 de catisme. Fiind conducător al Bisericii Ortodoxe din Moldova câteodată mai pedepsesc și câte un preot, îi spun să se roage, să citească canonul pocăinței, Psalmul 50, dar să citească și Psaltirea. Și eram chiar curios să văd în cât timp se poate de citit o Psaltire și am încercat anul acesta să citesc într-o zi Psaltirea, am reușit, luni am citit o Psaltire, marți a doua Psaltire, miercuri a treia Psaltire și deja joi, vineri și sâmbătă am citit a patra Psaltire, adică într-o săptămână am citit patru Psaltiri, necătând la aceea că am fost și la slujbă la Catedrală, am slujit Sfânta Liturghie și am reușit și aceste lucruri să le fac. Nu vorbesc aceasta spre laudă și vorbesc ca un îndemn și pentru preoții noștri, și pentru arhireii noștri, și pentru creștinii noștri că de fiecare dată, poate citesc de zeci sau chiar sute de ori Psaltirea, de fiecare dată în Psaltire, în Psalmii aceia, găsesc ceva pentru suflet, găsești un îndemn pentru a face și o faptă bună, a fi mai ascultător, a fi mai cu Dumnezeu în suflet.

-Veți merge la Ierusalim după Focul Haric. Milioane de creștini din întreaga lume așteaptă această minune? Ce simțiți atunci cînd sunteți acolo? Puteți să ne descrieți atmosfera?

-Anul 2017 este practic un an jubiliar pentru noi, fiindcă a 15-a oară plecăm în Țara Sfântă pentru a prelua Focul Haric în Biserica Învierii Mântuitorului Hristos, la mormântul Mântuitorului și a-l aduce în țară ca o binecuvântare cerească. În primul rând, când pleci în Țara Sfântă este o retrăire, o retrăire duhovnicească, te simți un păcătos și simți și o responsabilitate că trebuie să aduci în țara noastră, în Republica Moldova, Focul Sfânt, adică ceea ce este binecuvântat de Dumnezeu, binecuvântarea cerească care coboară în cetatea Ierusalimului, în Biserica Învierii, o preluăm de acolo de la lumânările care se aprind în mâna Patriarhului ortodox al Ierusalimului, aducem în țara noastră. Este o retrăire, chiar când ajungem și până la avion și în avion și de la avion până la Catedrala noastră. Este o responsabilitate, este o retrăire, dar în acele momente și o bucurie când aducem Focul Haric, că și anul acesta coboară Focul Haric și viața pe pământ continuă.

-În calitate de întâistătător al Mitropoliei Moldovei ce îndemn aveți de Paște pentru credincioși?

-Eu în primul rând țin să mulțumesc creștinilor ortodocși din Republica Moldova, fiindcă după ultimele date ale Recensământului care a avut loc în anul 2014, 97 la sută s-au declarat creștini ortodocși. Pe mine mă bucură acest fapt, dar eu aș dori ca cei 97 de procente cu adevărat să fie nu numai cifră, dar și cu trăirea ortodoxă și sper că dacă vom merge pas cu pas înainte ca în grădinițele de copii, ca în școli, ca în toate instituțiile statului să fie predată religia, să fie adusă la urechea micului creștin toate cele ce s-au petrecut în Vechiul Testament, dar mai ales în Noul Testament. Dânșii se vor mobiliza și vor fi cu mult mai ortodocși decât sunt până acum. Aceasta este cerința mea, aceasta este binecuvântarea mea, ca să fie ascultători față de credința noastră ortodoxă și cei care sunt ascultători, îndeplinesc poruncile dumnezeiești, clar că dânșii vor îndeplini și legile statului și atunci societatea noastră va fi mai sănătoasă. mai ascultători, copiii vor asculta de părinți, de profesori la școală, cei mijlocii vor fi unul mai aproape de altul, nu vor fi neînțelegerile celea care cu părere de rău până când le avem în societatea noastră.

-Ultima întrebare. Știm că de Paștele Blajinilor mulți creștini comit excese cu mese copioase și uneori chiar cu comportamente nepotrivite. Cum recomandă Biserica să fie pomeniți cei morți?

-Noi cu cei din Biserica Ortodoxă cunoaștem că la Dumnezeu toți sunt vii, adică am trăit vremelnic pe acest pământ și cu sufletul am trecut la Domnul. Trăind pe pământ, având această libertate dată de Dumnezeu creștinul ortodox trebuie să meargă pas cu pas ca să fie împreună cu Dumnezeu. Iar pote cineva nu a reușit pe pământ să se apropie mai mult de Biserică, să se apropie de Dumnezeu, după trecerea lui la Domnul noi cei care am rămas pe acest pământ suntem obligați să-i pomenim în rugăciunile noastre, adică să-i ușurăm locul în care ei se află acolo în ceruri ca să fie împreună cu Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să ne rugăm, să punem o jertfă, o lumânărică, trebuie să dăm ceva de pomană. Și este bine și este binecuvântat de către Biserica noastră Ortodoxă ca în ziua Paștelor Blajinilor să mergem la cimitire, să îngrijim aceste cimitire, acest mormânt și să facem o rugăciune după care să dăm ceva de pomană, de sufletul răposatului, robului lui Dumnezeu și nu este bine când noi ne adunăm la cimitir, punem sticle cu vin, cu vodcă, cu coniac, sau cu alte băuturi și începem ca în loc să ne rugăm, începem să cinstim și acolo până ajungem că unii se culcă pe acest mormânt și adorm acolo. Iată Biserica Ortodoxă binecuvântează să fie rugăciunea și să fie lucrurile de milostenie făcute pentru sufletulul celuia care a trecut deja la Domnul. Aceste toate băuturi sunt cu prisos, sufletului îi trebuie rugăciune și binefacere și nu îi trebuie băutură.

-Noi vă mulțumim foarte mult că ați acceptat acest dialog într-o perioadă care știm că este foarte încărcată pentru dumneavoastră.

-Vă mulțumim mult și vă așteptăm cu drag, nu numai în zilele Postului Mare, nu numai în preajma Paștelui și pe parcursul anului. Sunt gata întotdeauna să răspund la toate întrebările. Mulțumesc!

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.