Votul uninominal, susținul de personalitățile din țara noastră
Embed:
Votul uninominal, susținul de personalitățile din țara noastră

Ideea de a introduce votul uninominal pentru următoarele alegeri parlamentare este susținută de personalități și organizații cu autoritate din Moldova. Oameni de cultură, interpreți, sportivi, reprezentanți ai societății civile vor să-i aleagă deputați pe cei pe care îi cunosc și care le-ar putea reprezenta interesele.

Sindicatele angajaților din domeniul structurilor de drept și educațional Sindlex consideră că trecerea la sistemul electoral majoritar pe circumscripții uninominale va avea efecte benefice pentru societate.

Și îndrăgita interpretă de muzică populară Adriana Ochișanu s-a pronunțat pentru modificarea actualului sistem electoral. Ea este convinsă că interesele moldovenilor vor fi promovate mai eficient dacă oamenii își vor alege direct deputatul.

"Nu vor fi listele partidelor, vom avea noi cetățenii de rând șansa să alegem reprezentantul nostru și să-l cunoaștem personal și dacă nu se va isprăvi cu misiunea pe care îi este dată îi vom cere socoteala", a spus interpreta Adriana Ochișanu.

Regizorul Lidia Panfil crede că în Parlament trebuie să ajungă persoane cunoscute. Mai mult, ea afirmă că sistemul electoral uninominal va responsabiliza atât deputații, cât și alegătorii.

"A fost ales primul Parlament și știam exact pentru cine votez. A fost una din experiențele bune în țara noastră. Mi-ar place să știu cine servește sau deservește, ajută sau nu este departe de problemele unei societăți", a afirmat regizorul Lidia Panfil.

Interpretul Nicolae Glib, fost primar al satului Pepeni, Sângerei, susține că Moldova are nevoie de o schimbare, iar votul uninominal este exact ce le trebuie cetățenilor.

"În Parlament dacă vin oameni de încredere și aceștia pot fi numai și numai pe care îi cunoști. De atâta, eu sunt pentru votul uninominal. Dacă nu își fac treaba atunci scuzați-mă vă rog și să vină unul care e competent și ar face față lucrurilor", a zis interpretul Nicolae Glib.

Și interpreta Zinaida Julea este de părere că noul sistem îi va responsabiliza pe viitorii legislatori, deoarece oamenii vor avea pârghii reale să controleze activitatea aleșilor. Totodată, interpreta de muzică populară speră ca va fi schimbată clasa politică, iar în Parlament vor ajunge fețe noi.

"Or, să nu o ia în nume de rău unii, dar chiar m-am săturat să îi văd zeci și zeci de ani în fotolii acolo în Parlament. Iar unele minți luminate, care ar putea face multe și bune pentru acest popor stau deoparte", a menționat interpreta Zinaida Julea.

Votul uninominal este susținut și de compozitorul Eugen Doga și interpreții Iurie Sadovnic și Geta Burlacu, dar și de sportivii Dorin Goțonoaga și Denis Vieru.

În cadrul campaniei de colectare a semnăturilor în susținerea votului uninominal, aproape 800 de mii de cetățeni au semnat pentru modificarea sistemului electoral.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.