Vremea dezamăgirilor. Ion Chicu o acuză pe Maia Sandu de lipsă de implicare în procesul de negocieri cu partenerii ruși
Embed:
Vremea dezamăgirilor. Ion Chicu o acuză pe Maia Sandu de lipsă de implicare în procesul de negocieri cu partenerii ruși

Fostul premier, Ion Chicu se arată dezamăgit de felul în care actuala guvernare soluționează criza gazelor.
El acuză guvernarea de iresponsabilitate, iar pe președintele Maia Sandu de lipsă de implicare în procesul de negocieri cu partenerii ruși.
Chicu îi aduce aminte lui Sandu și despre declarațiile din campania electorală, care potrivit lui, erau mult mai promițătoare.
Ofițerul de presă al Președinției, Liliana Anghel, a promis că va reveni cu un mesaj la acuzațiile lui Chicu imediat ce instituția prezidențială va avea ceva de comunicat în acest sens.

Reacția fostului premier vine pe fondul anunțului făcut recent de către premierul Natalia Gavrilița, care a admis că Republica Moldova va plăti mai mult pentru gaze.


"Ceea ce este clar la această etapă, este că prețul de achiziționare va crește și respectiv va crește tariful".


Ion Chicu face trimitere și la o înregistrare video din toamna anului 2020, atunci când Maia Sandu se afla în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale. Sandu le spunea alegătorilor că un șef de stat trebuie să se implice activ în negocierile cu Gazprom și să contribuie pentru ca țara să obțină un preț cât mai mic pentru gaze.


"Pentru gazul de la Gazprom noi plătim 170 și ceva. Unde este contribuția și unde este prietenia lui Igor Dodon cu Federația Rusă ca se ne ajute pe noi ca cetățeni, pentru că pe noi asta ne interesează, care este beneficiul pentru oameni? Da, noi vrem gaze naturale mai ieftine, asta este normal să vrem și vrem conducători care pot să obțină acest lucru".


Într-o postare pe Facebook, Ion Chicu scrie că, "Din păcate, populismul și PR-ul ieftin sunt ca și gazul natural - nu au miros și culoare... Le simți efectul și aroma adevărată, doar când "explodează" ca gazul... Unde este responsabilitatea și rușinea, Maia Sandu? Că de contribuție, nu e rost să vă întrebăm...", mai scrie fostul premier.

Postul nostru de televiziune a solicitat o reacție din partea Președinției Republicii Moldova la acuzațiile făcute lui Ion Chicu. Am vrut să aflăm și opinia președintelui privind criza gazelor. Cum se implică președintele în soluționarea crizei? Și care este prețul pe care ar trebui să îl plătească Moldova pentru gazele naturale ?


Ofițerul de presă al Președinției, Liliana Anghel, a precizat că instituția nu ne poate oferi un răspuns la aceste întrebări în lipsa șefului statului care întreprinde o vizită de două zile la Viena. Anghel a promis că va reveni cu un mesaj imediat ce instituția prezidențială va avea ceva de comunicat în acest sens.

Anterior, șeful statului Maia Sandu, a declarat că negocierile cu concernul rus Gazprom sunt atribuțiile directe al companiei MoldovaGaz.

"Sunt relații comerciale, contractuale între două instituții și așteptăm să vedem care este aranjamentul pe care îl va obține Moldovagaz. Există un preț de piață, există o formulă care este stabilită deja și prețul depinde de prețul la nivel internațional. Eu nu răspund pentru Guvern, categoric, se implică sau nu se implică, eu vă spun cum stau lucrurile după lege".


Contractul între Moldovagaz și Gazprom a expirat în 30 septembrie și a fost prelungit, doar pentru luna octombrie, cu doar câteva ore înainte de expirare. În prezent, Moldova plătește 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Conducerea MoldovaGaz și vicepremierul Andrei Spânu au anunțat că nu vor comunica nimic despre negocieri până când acestea nu se vor încheia.
Guvernul l-a delegat pe vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski să negocieze contractul de furnizare al gazelor naturale. Acesta a plecat astăzi la Moscova, unde va discuta cu șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak. Autoritățile moldovenești l-au invitat pe Kozak la Chișinău, însă acesta a precizat că vizita nu este posibilă, cel puțin în această săptămână.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.