Zeci de blocuri din Capitală vor economisi circa 30 la sută din bani pentru căldură, datorită unui sistem modern de reglare termică
Embed:
Zeci de blocuri din Capitală vor economisi circa 30 la sută din bani pentru căldură, datorită unui sistem modern de reglare termică

Locatarii a 50 de blocuri din Capitală își pot regla singuri căldura centralizată livrată de Termoelectrica, fără a depinde de vecini sau asociațiile de locatari. Aceștia dispun de un contor cu ajutorul căruia își pot porni sau sista agentul termic din apartament indiferent de vremea de afară.  Potrivit directorul general Termoelectrica, Veaceslav Eni, locatarii au posibilitatea să economisească aproximativ 30 la sută din banii plătiți pentru energia termică.

De un astfel de contor beneficiază și locatarii blocului din strada Calea Ieșilor 13 din sectorul Buiucani al Capitalei. Ioana Rotaru locuiește într-un apartament de aproape 40 de metri pătrați. Femeia spune că își pornește căldura când dorește.


"Eu în primul rând cred că dacă vrem să nu plătim atât de mult, trebuie să facem economie, nu să stăm în frig, nu merge vorba de frig. Acest proiect îți dă posibilitatea să economisești și banii tăi și Termoelectrica să aibă mai puțin de muncă. 1500, 1400, 1300 cam așa venea, anul trecut eu am plătit 600, 700."


Și ceilalți locatari spun că fac economii de când au propriul contor. Aceștia ne-au spus că pentru a se conecta la noul sistem de căldură a fost nevoie de cheltuieli suplimentare, însă rezultatul a meritat.


"Aici sunt contoarele, iată contorul pentru căldură și contoarele pentru apa caldă și fiecare om poate să vină și să se uite că, aha, iată temperatura este atât, iată eu am cheltuit atâția gigacalorii, eu am luna asta atât de plătit. Fiecare poate să controleze să vadă cât are de făcut."

"După mine de exemplu, eu economisesc undeva vreo 400 - 300 lei pe lună. Fiindcă, cu cazanul electric îmi venea doar 300 de lei pe lună."


Potrivit directorului general Termoelectrica, Veaceslav Eni, noul sistem de termoficare are beneficiile unui sistem autonom de încălzire, fără a se expune riscurilor de explozie sau de contaminare cu substanțe nocive. Eni a dat asigurări că și alte blocuri de locuit o să fie conectate la sistemul modern.


"Consumul, de fapt consumatorul, poate să-și regleze singur consumul, poate să se conecteze și să se deconecteze când dorește el. Poate să-și micșoreze debitul agentului termic contorizat, atât la agentul termic, cât și la apă caldă menajeră, contoare separate, contract și nu în ultimul rând o economie în jur de 30 la sută la factura propriu zisă."

Reglarea presiunii în cele 50 de blocuri de locuit este efectuată prin Punctele Termice Individuale, care sunt amplasate în subsolul clădirilor.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.