Americanii au un nou lider! Joe Biden a depus jurământul și este noul președinte al SUA
Embed:
Americanii au un nou lider! Joe Biden a depus jurământul și este noul președinte al SUA

Zi istorică pentru Statele Unite ale Americii! Joe Biden a depus jurământul și este noul președinte al SUA. Străzi goale, soldați în loc de susținători și ceremonii urmărite în fața micilor ecrane, în loc de defilări cu fast. Așa a arătat astăzi ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea lider de la Casa Albă. La 78 de ani, Joe Biden devine cel mai vârstnic președinte american care își preia atribuțiile.

Partea oficială a ceremoniei de învestire a noului președinte american a început cu intonarea imnului național de interpreta Lady Gaga, o susținătoare fidelă a lui Biden.

Kamala Harris a depus prima jurământul și a devenit prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite. A urmat apoi momentul culminant al zilei. În fața națiunii, Joe Biden și-a asumat responsabilitatea pentru soarta țării în următorii patru ani.

"Eu, Joseph Robinette Biden Jr., jur solemn să îndeplinesc cu bună credință funcția de președinte al Statelor Unite și să fac tot ce îmi va sta în putere pentru a păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite. Așa să-mi ajute Dumnezeu".

Joe Biden a jurat cu mâna pe o Biblie care aparține familiei sale din 1893. Artefactul l-a urmat de-a lungul carierei sale politice mai bine de 50 de ani. Ulterior, Biden a rostit primul său discurs în calitate de președinte.

Este ziua Americii, este ziua democrației, o zi istorică a speranței. Azi sărbătorim nu triumful unui candidat, ci triumful unei cauze, cea a democrației. Suntem o națiune măreață, suntem oameni buni. De-a lungul atâtor secole, am ajuns atât de departe. Dar mai avem mult de mers, avem multe de făcut."

În urmă cu patru ani, Barack Obama l-a primit pe Donald Trump la Casa Albă. Acum, doar fostul vice-președintele Mike Pence a participat la ceremonie. La eveniment au fost prezenți și foștii președinți Obama, Clinton și George W. Bush, însoțiți de soții. Donald și Melania Trump au plecat spre viitoarea lor reședință din Florida cu câteva ore înainte de încheierea mandatului. Absența președintelui în funcție de la ceremonia de învestire a succesorului său este o premieră în ultimul secol.

Parada tradițională și balurile desfășurate în mod normal la Washington, după ceremonia de învestire, au fost anulate. În Washington au fost adoptate măsuri de protecție excepționale. Capitala federală a seamănat cu o fortăreață armată cu bariere formate din blocuri de beton și sârmă ghimpată. Aproximativ 25 de mii de membrii ai Gărzii Naționale și poliției au asigurat siguranța evenimentului. Din cauza pandemiei și a riscurilor de securitate au fost disponibile în jur de 1.000 de bilete la ceremonie, în loc de 200.000. Peluza din fața Capitoliului a fost acoperită cu tot atâtea steaguri, câte unul pentru fiecare american care nu a putut participa la eveniment. Proaspătul lider de la Casa Albă, Joe Biden a fost în Republica Moldova în martie 2011, pe când era vicepreședinte al SUA. A fost o vizită istorică, în timpul căreia oficialul american a transmis poporului moldovean un mesaj de susținere necondiționată din partea Statelor Unite.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.