Zi neagră din calendarul Azerbaidjanului. La Chișinău au fost comemorate victimele războiului din Karabahul de Munte
Embed:
Zi neagră din calendarul Azerbaidjanului. La Chișinău au fost comemorate victimele războiului din Karabahul de Munte

Ziua de 27 septembrie a adus durere nemărginită pentru un popor care a așteptat pace timp de trei decenii. Vorbim despre ziua neagră din calendarul Azerbaidjanului, care astăzi comemorează un an de la începerea războiului din Karabahul de Munte. Sute de civili și-au pierdut viața în războiul de șase săptămâni, purtat de azeri pentru recuperarea teritoriilor ocupate de regimul separatist susținut de Armenia. Un minut de reculegere în memoria civililor și soldaților azeri, care au decedat sub presiunea gloanțelor și bombelor, a fost ținut în curtea Ambasadei Azerbaidjanului din Chișinău. Ambasadorul azer a precizat că regiunea eliberată reprezintă și acum un pericol pentru conaționalii săi, din cauza celor un milion de mine active, rămase după încetarea luptelor.

Cu drapele, flori și pozele celor decedați în conflict, reprezentanții comunității azere din Moldova au venit la Ambasada Azerbaidjanului din Chișinău, pentru a-și comemora conaționalii decedați în războiul pentru eliberarea Karabahului de Munte.

"Orice război înseamnă vărsări de sânge, durere și lacrimi."

"Orice conflict, orice război este mereu un necaz și pentru cei care îl declanșează, și pentru cei asupra cărora se năpustesc. Este o durere. S-a încercat de mulți ani să se rezolve această problemă pe cale pașnică, dar nu s-a reușit din păcate."

" 2903 cetățeni au decedat, șapte persoane sunt date dispărute. Din câte țineți minte, ofițerii armeni i-au atacat și pe cetățeni civili, cu rachetele, departe de zona de luptă, unde au decedat mulți civili nevinovați."

Participanții la manifestație spun că poporul azer a plătit un preț prea mare pentru recuperarea regiunii ocupate.

"Ziua aceasta înseamnă pentru noi ziua victoriei și ziua tragediei naționale. Ziua victoriei, pentru că am eliberat teritoriile noastre. Tragedie, deoarece asupra cetățenilor nevinovați au fost aruncate rachete și bombe."

La eveniment a fost prezent și ambasadorul Republicii Turcia de la Chișinău.

"Armata azeră a pierdut 2881 de soldați. Noi îi numim pe cetățenii Azerbaidjanul "frații noștri", deoarece suntem o națiune, dar două state diferite. De aceea mă aflu aici, ca să îi pomenim pe toți și să mă rog pentru ei."

Această tânără s-a născut în Karabahul de Munte, iar în anii 90 s-a numărat printre cei cinci mii de azeri care și-au găsit un refugiu în Moldova.

"Până acum ,eu am 24 de ani nu am văzut niciodată patria mea. Am crescut în Moldova. Până la ziua de astăzi niciodată nu am văzut doar am auzit despre locuri, acum pot pleca în liniște."

Cei aproape un milion de refugiați plecați în toată lumea acum 30 de ani își vor putea vedea meleagurile natale abia după ce teritoriul Karabahului de Munte va fi deminat. Potrivit estimărilor, numărul minelor active depășește 900 de mii.
Autoritățile țării noastre și-au anunțat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului încă de la începutul conflictului armat din Karabahul de Munte, izbucnit acum 30 de ani între Azerbaidjan și Armenia. Cele două țări au semnat cu medierea Rusiei un acord, pentru a pune capăt ostilităților în conflictul din Karabah, după șase săptămâni de lupte. Premierul armean Nikol Pașinian a declarat atunci că armistițiul respectiv nu înseamnă o înfrângere pentru Erevan. În cele șase săptămâni de război de acum un an din regiunea Nagorno-Karabah au decedat peste cinci mii de oameni din ambele țări, însă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că bilanțul ar fi de cinci ori mai mare decât cel oficial.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.