Zile de doliu în satul în care a copilărit interpretului Iurie Sadovnic. Prietenii și localnicii sunt șocați de vestea tragică
Embed:
Zile de doliu în satul în care a copilărit interpretului Iurie Sadovnic. Prietenii și localnicii sunt șocați de vestea tragică

Doliu în satul Susleni din raionul Orhei, unde interpretul Iurie Sadovnic a copilărit și și-a petrecut ultimii ani din viață.
Prietenii și localnicii sunt șocați de vestea tragică și spun că pierderea este una enormă.
Aceștia sunt mândri de faptul că maestrul a dus faima satului cu muzica sa inconfundabilă.

Satul Susleni din raionul Orhei era locul de suflet al regretatului interpret Iurie Sadovnic. Povestea despre acest colț de rai ori de câte ori avea ocazia.


"Acasă-i foarte bine, acasă-i ca nicăieri. Mai ales mă simt bine atunci când vin singur. În casa părintească e bine. "


"Aceasta este casa unde artistul Iurie Sadovnic a copilărit și și-a petrecut ultimii ani din viață. La începutul pandemiei de COVID-19 interpretul s-a întors la Chișinău. Prietenii spun că Iurie Sadovnic obișnuia să vină aici pentru a compune muzică, pentru a face repetiții la chitară, dar și pentru a se pregăti de marile concerte. "


Mihail Golban este cel mai bun prieten al maestrului. Împreună au format un ansamblu în localitate, împreună au cântat. Iar în ultimii trei ani acesta era șoferul personal al lui Sadovnic. Îl ducea pe la concerte. Bărbatul povestește că pandemia l-a afectat foarte mult pe interpret, dar că acesta nu s-a plâns niciodată de probleme de sănătate și nici nu era o persoană depresivă sau pesimistă.


"Unde trebuia acolo ne duceam, noi împreună am fost tot timpul. La Șoldănești am făcut ultimul concert, trebuia să cântăm la Filarmonica Națională, după aceia trebuia în Orhei. Și dacă s-a început pandemia, totul s-a terminat. Dumnealui și-a luat chitara și s-a dus la Orhei la Chișinău și s-a terminat. Nu cred că...n-am înțeleg de ce. Acuș am 24 de ore deja de când mă gândesc la chestia asta și nu înțeleg de ce"


Mihail Golban zice că Iurie Sadovnic și-a dorit dintotdeauna să fie înmormântat la cimitirul din Susleni, alături de părinții săi.


" De la acest scaun și până în cărare este loc. El chiar și-a plănuit. Cine n-a vrut să steie lângă părinți? Chiar așa discutam bărbătește, că iată eu vreau aici, lângă tata și lângă mama."


Andrei Boguș este unul dintre colegii de clasă a regretatul artist. Acesta ne-a spus că Sadovnic era pasionat din adolescență de muzică, iar primele instrumente și le-a confecționat singur.


"Făcuse într-un mod, oarecum, după ideile sale, că ar trebui să producă vreun sunet instrumentul pe care l-a făcut. Trecând anii, dumnealui s-a antrenat până a ajuns ce și-a dorit. Mi-e foarte dureros."


Localnicii îl deplâng pe marele artist care le-a dus faima prin lume.


" Lumea îl cunoaște ca cântăreț, dar noi îl cunoaștem ca sătean. Mi-l amintesc ca un om foarte bun. Cu toți copiii se saluta,cu toată lumea. Toți îl iubeau, toți îl stimau. Când am auzit știre asta, ne-a șocat pe toți. E o pierdere mare pentru sat, foarte mare."

"Ieri când am aflat am început a plânge. Extraordinar era el. "


Sătenii promit să-i păstreze amintirea veșnic vie.


"Foarte mare pierdere, foarte mare, pentru mine personal. Dar mie îmi pare că și pentru tot satul când a auzit. Trebuia să mai trăiască, trebuia să mai scrie despre viața lui, trebuia să facă concertul acela în sat."

"A fost un om simplu, om de omenie. Ne pare rău. El trebuia să trăiască. "


Mâine, în incinta primăriei din localitate va fi amenajat un loc special unde toți cei care l-au cunoscut și apreciat vor veni să aprindă o lumânare în memoria artistului.


De-a lungul carierei sale muzicale, Iurie Sadovnic a obținut mai multe distincții de stat. Printre acestea, "Artist emerit" și "Artist al Poporului", medaliile „Meritul Civic”, și „Mihai Eminescu”, "Ordinul Republicii" și laureat al Premiului Național.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.