Zis și făcut. Peste 100 de angajați ai nodului feroviar Ocnița și-au cerut lefurile protestând pe liniile de cale ferată
Embed:
Zis și făcut. Peste 100 de angajați ai nodului feroviar Ocnița și-au cerut lefurile protestând pe liniile de cale ferată

Peste 100 de angajați ai nodului feroviar Ocnița au ieșit în această dimineață în stradă pentru a-și cere salariile. Feroviarii nu și-au ridicat lefurile din luna noiembrie, iar conducerea Căilor Ferate spune că nu are bani să le achite. Supărați, oamenii au încercat să blocheze circulația trenurilor marfare și au protestat pe liniile de cale ferată. Sindicaliștii feroviari spun că ar putea merge în viitorul apropiat în fața Parlamentului, pentru a cere banii de la conducerea țării.

Așa au reacționat protestatarii în momentul în care șeful general interimar al CFM, Adrian Onceanu, le-a spus la telefon că, până la sfârșitul acestei săptămâni, va încerca să găsească banii necesari pentru achitarea salariilor, însă doar pentru noiembrie.

"Oamenii sunt la limita răbdării. Sunt gata la violențe, pentru că sunt flămânzi."

"Pentru patru luni nu am primit salariul. Trăiesc singură. Nu am achitat serviciile comunale. Iată apa, gazul, iată energia electrică. Nu am din ce achita. "

"Nu cerem nimic, doar să ne fie achitate salariile. Tot ce am câștigat. Nu cerem mai mult nimic. Nici majorări de salariu."

Nemulțumiți de discuția pe care au avut-o cu șeful CFM, oamenii au ieșit pe liniile de cale ferată pentru a bloca circulația trenurilor marfare. Niciunul însă nu a trecut prin zonă așa că feroviarii au fost nevoiți să renunțe la această idee. Spiritele s-au calmat, iar mulțimea a început să se disperseze după ce în stație a venit trenul de pasageri, iar oamenii s-au grăbit să ocupe locurile pentru a pleca acasă.

"Iată oameni buni, am ajuns și la aceea că îi ea pe toți matrița și îi duce pe toți acasă. Ca să nu se ducă pe jos. Salarii nu-s, bani nu dau. Poftim."

Totuși, dacă problema achitării salariilor nu se va rezolva, sindicaliștii feroviari spun că ar putea organiza proteste la Chișinău, în fața Parlamentului. Potrivit președintelui comitetului sindical al nodului Feroviar Ocnița, Dumitru Fisiuc, la eveniment ar putea lua parte reprezentanți ai sindicatelor din toată țara.

"În bugetul sindical nu avem niciun bănuț. Ei nu ne-au transferat din august nimic din cotizațiile membrilor sindicali. Banii voștri, banii noștri. Este un atac raider. Este un jaf al tuturor muncitorilor care lucrează la calea ferată."

În cadrul nodului feroviar Ocnița, activează în jur de 600 de persoane, iar majoritatea nu și-au primit salariile din luna noiembrie. Am încercat să obținem o reacție din partea șefului general interimar al Căilor Ferate din Moldova, Adrian Onceanu, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaje. În prezent, CFM se confruntă cu probleme financiare grave, iar în luna ianuarie, restanțele salariale față de cei peste 6.800 de angajați constituiau aproximativ 69 de milioane de lei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.