Ziua Culturii marcată la Chișinău. Mai mulți tineri artiști s-au deghizat și au pornit prin Chișinău cu NEO Malanca
Embed:
Ziua Culturii marcată la Chișinău. Mai mulți tineri artiști s-au deghizat și au pornit prin Chișinău cu NEO Malanca

De Ziua Culturii Naționale, mai mulți tineri artiști s-au deghizat și au pornit prin Chișinău cu NEO Malanca. Anume așa și-au întitulat ceata inspirată din obiceiul de iarnă Malancuța, care se mai practică doar în unele sate în ajun de Anul Nou pe stil vechi. Organizatorii evenimentului colorat și zgomotos spun că au încercat astfel să le amintească orășenilor despre frumoasele tradiții de altă dată, pe care ar trebui să le reinventăm, în loc să le dăm uitării.


Mălăncuța este un obicei străvechi
popular-ortodox practicat în unele zone din Moldova de Nord și Bucovina. Potrivit tradiției, urătorii trebuie să îmbrace un flăcău în hainele unei femei, numită Malanca, și să pornească pe la casele gospodarilor cu urări pentru a transmite lumină și bunătate.

"Noi facem Malancă, este o tradiție mai veche care s-a păstrat la Nord, mai puțin în Centru și Sud, e similar la Capră, capra e unica parte din Malanca care s-a păstrat la noi"


"Eu sunt moșneagul, adică partea înțeleaptă cum ar veni al evenimentului. Sunt acel om care vine cu o urare de bine, împreună cu baba noi suntem așa un echilibru în toată povestea."


" Tinerii deja au pornit la pas prin oraș, iar după ce vor face câteva opriri prin parcuri și prin scuaruri, se vor opri pe strada pietonală acolo unde vor încerca să implice și oamenii în această frumoasă tradiție. "

Urătorii din NEO Malanca au împărțit urări de bine și voie bună peste tot pe unde au trecut.

"Noi am vrut să amintim cumva oamenilor că avem și noi tradiții frumoase pe care putem să le implementăm."

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.