Ziua Națională a Franței: Tradiționala defilare militară de pe bulevardul Champs-Elysées după un an de pauză
Embed:
Ziua Națională a Franței: Tradiționala defilare militară de pe bulevardul Champs-Elysées după un an de pauză

Francezii din toată lumea sărbătoresc astăzi Ziua Națională. După un an de pauză, la Paris a avut loc tradiționala defilare militară de pe bulevardul Champs-Elysées. 4 mii 300 de militari, 200 de soldați-călare și 70 de avioane au participat la ceremonie. Evenimentele au degenerat însă pe parcursul zilei. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei franceze pentru a protesta împotriva noilor măsuri anti-COVID anunțate în urmă cu două zile de președintele Emmanuel Macron.În cadrul paradei, cerul a fost survolat de mai multe avioane de luptă care au desenat drapelul Franței.Sărbătoarea a fost dublă pentru un cuplu francez. Cu doar câteva minute înainte de defilare, un militar și-a cerut în căsătorie partenera pe cel mai frumos bulevard din lume. Tânărul a îngenuncheat, la doi pași de Arcul de Triumf, în fața logodnicei sale, în uralele mulțimii și ale camarazilor.


La paradă au fost prezenți președintele francez, Emmanuel Macron, și soția lui Brigitte. În tribune au fost pregătite 25 de mii de locuri pentru spectatorii care au trebuit să respecte regulile distanțării sociale. Anul trecut, ceremonia a fost restrânsă, cu reguli stricte, iar celebra defilare a fost anulată, pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Promisiunile autorităților însă, că ziua de astăzi va fi grandioasă, ca în vremurile bune, au fost date peste cap. Imediat după paradă, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Paris pentru a protesta față de obligativitatea vaccinării, dar și față de anumite prevederi legale ce vizează pensiile. Oamenii nu au purtat măști și au scandat "Libertate" și "Jos dictatura". Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea furioasă.


În urmă cu două zile, într-un discurs televizat, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că vaccinul anti-COVID va fi obligatoriu pentru angajații care intră în contact cu persoanele vulnerabile. Potrivit oficialului, cei vizați au termen să se imunizeze împotriva COVID până pe 15 septembrie. După această dată, vor fi efectuate controale și vor fi aplicate sancțiuni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.