Scandal în orașul Cupcini. Localnicii, dar și primăria, revoltați de construcția depozitului de îngrășăminte chimice în localitate
Embed:
Scandal în orașul Cupcini. Localnicii, dar și primăria, revoltați de construcția depozitului de îngrășăminte chimice în localitate

Construcția unui depozit de îngrășăminte chimice a provocat scandal în orașul Cupcini din raionul Edineț.
Oamenii care locuiesc în preajma șantierului se tem că acolo ar putea fi depozitate substanțe periculoase pentru sănătatea lor și au semnat o petiție pentru ca lucrările să fie oprite.
Proprietarii depozitului afirmă, la rândul lor, că acolo vor fi păstrate substanțe inofensive mediului.

Localnicii au colectat peste șapte sute de semnături împotriva construirii depozitului pentru îngrășăminte chimice și insistă asupra închiderii șantierului.

"Suntem toți contra, că suntem oameni bătrâni, suntem oameni în etate, dar avem nepoți, avem strănepoți, ei or să rămână moștenitori în urma noastră, cum or să trăiască ei?."


"Să ne expună la un asemenea risc, să ne construiască o "bombă", care nu știm când va exploda. Ne pare groaznic. Vrem să trăim."

"Eu sunt tânără, am copil mic, să iasă copilul meu afară ce aer el să tragă? și așa atmosfera e poluată și sunt contra, contra, contra."

Și autoritățile locale sunt îngrijorate, deoarece depozitul va fi în apropierea caselor.


"Cum depozitul se află foarte aproape de case, iar roza vânturilor bate dinspre Nord, toate mirosurile și substanțele cancerigene vor veni spre locuințele oamenilor."

"Fie produsul scurgerii, da, poate fi și un incendiu, asta tot se ridică în aer."

"Nu putem să le interzicem, dar numai în momentul în care va fi respectată distanța de la marginea orașului până la depozit, dacă îngrășămintele vor fi fără produse chimice."

Specialiștii din raion și reprezentanții companiei dau asigurări că substanțele chimice nu sunt dăunătoare.

"Uzina care le produce le dă tot necesar ca să fie inofensive pentru mediu."

"Dumneavoastră aveți avizul negativ eu nu îl am, noi sărim peste cap, eu de exemplu nu am văzut, dumneavoastră ați văzut acest document? dacă puteți trimiteți și mie eu vreau să îl văd vă spun serios."

Președintele Mișcării Ecologiste din Chișinău, Vladimir Garaba, ne-a explicat că pentru construcția unui depozit sunt necesare autorizația de la primărie, un certificat de urbanism, avizele instituțiilor de mediu și de sănătate.

"Fără aceste documente agentul economic nu are dreptul să înceapă a construi un obiectiv, mai ales dacă este vorba de obiective cu impact asupra mediului și sănătății. Distanța de la depozit până la zonele unde sunt locuite este de circa 500 de metri."

Depozitul din Cupcini, destinat păstrării substanțelor chimice, se construiește pe o suprafață de un hectar.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.