Tot mai mulți tineri din Moldova vor să-și deschidă afaceri prin intermediul Incubatoarelor de Afaceri, care le oferă consultanță juridică și contabilă
Embed:
Tot mai mulți tineri din Moldova vor să-și deschidă afaceri prin intermediul Incubatoarelor de Afaceri, care le oferă consultanță juridică și contabilă

Tot mai mulți tineri din țara noastră vor să-și deschidă afaceri prin intermediul incubatoarelor, care le oferă consultanță juridică și contabilă. Doar în cazul Incubatorului din Sângerei, de la începutul anului, cifra de afaceri a ajuns până la zece milioane de lei, cu un milion mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Antreprenorii care deja activează aici au fost vizitați, astăzi, de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care le-a aflat istoriile de succes.

Aliona Ivanenco din Sângerei și-a deschis, acum trei ani, un cabinet logopedic în cadrul incubatorului din localitate, unde închiriază un birou pentru care plătește lunar câte 15 lei per metru pătrat. Aici, tânăra le oferă consultanță copiilor din mai multe raioane din nordul țării, dar și celor din Capitală, întrucât sunt puțini specialiști în domeniu.

"Lucrez cu copiii, în mare parte cu copiii cu tulburări comportamentale, cu autism, copii cu sindromul Down. Zilnic eu fac 10-12 ședințe în dependență de caz", a spus logopedul Aliona Ivanenco.

Tot în cadrul incubatorului de afaceri din Sângerei, acum trei ani, și-a deschis un mic atelier de croitorie Lidia Bîrsanu. La început, ea avea o singură mașină de cusut cu care doar repara diverse piese vestimentare. Ulterior, însă, a reușit să câștige câteva granturi din care a cumpărat mai multe utilaje. 

"La moment confecționăm costume naționale, haine de seară, haine pentru dansatori. Vrem să cumpărăm câteva mașini liniare pentru cinci lucrători, niște mașini de cusut butoniere, surfilatoare", a afirmat croitoreasa Lidia Bîrsanu. 

În timp, antreprenoarea a angajat șase croitorese care se bucură că au un loc de muncă aproape de casă.

Incubatorul a ajutat-o și pe Svetlana Garbuz să-și deschidă o brutărie. Femeia a încheiat contracte cu șapte instituții de învățământ din raionul Sângerei cărora le livrează copturi. 

Antreprenoarea spune că nu intenționează să se oprească aici.

Incubatorul de Afaceri din Sângerei are 43 de rezidenți, care au creat 300 de locuri de muncă, și continuă să primească cereri.

"Spațiul nu ne permite să incubăm toate persoanele care le avem. Am depus un proiect pentru reabilitare. La noi este o treime de clădire reabilitată cu suportul Uniunii Europene și avem două treimi nereparate", a precizat administratoarea Incubatorului de Afaceri din Sângerei, Ludmila Prociuc.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, spune că a văzut aici multe afaceri interesante care merită să fie dezvoltate.

"Mă bucură faptul că oamenii sunt ambiționați, că oamenii au succese, că rămân acasă, în primul rând, să facă o afacere. Sunt ambiții, sunt vise pe care ei le realizează și cu siguranță statul trebuie să încurajeze în continuare ca aceste incubatoare să fie dezvoltate", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

În țară, activează 11 incubatoare, care la sfârșitul anului trecut au avut o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de lei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.