Un medic de la Spitalul Republican care s-a vindecat de COVID-19 a revenit la muncă pentru a salva pacienții infectați cu coronavirus
Embed:
Un medic de la Spitalul Republican care s-a vindecat de COVID-19 a revenit la muncă pentru a salva pacienții infectați cu coronavirus

A luptat pentru viața pacienților infectați cu noul coronavirus, până s-a îmbolnăvit și el. Vorbim despre șeful Secției Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican, Victor Țurcanu. Din fericire, medicul a ieșit învingător din lupta cu boala și a revenit la muncă, pentru a salva pacienții grav bolnavi de COVID-19. 

Victor Țurcanu a devenit șeful Secției Terapie Intensivă a Spitalului Republican din luna martie, când noul coronavirus lovea primii pacienți din Moldova. Deși a respectat cu strictețe regulile de protecție, în data de 28 mai, doctorul a simțit primele simptome ale bolii.

”Am avut simptome de febră seara. Am sunat medicul epidemiolog și am cerut să mi se facă testul la COVID. A doua zi dimineață am venit și am făcut testul la COVID. M-am autoizolat până la așteptarea verdictului. Până la ora două mi s-a dat rezultatul că testul la COVID este pozitiv”.

Astfel, din medic șef, Victor Țurcanu a devenit pacientul propriilor colegi. Victor Țurcanu a fost internat în secția Terapie Intensivă a Spitalului Republican, apoi a fost transferat la Spitalul Cancelariei de Stat.

”Aveam febră, dureri musculare, frisoane. Patologia a progresat foarte violent. Am primit tratament conform protocolului de terapie intensivă. Ameliorări au fost la a patra și a cincea zi”.

Medicul povestește că până a fi infectat, a stat separat de familie și a locuit într-o cameră de cămin, oferită de Spitalul Clinic Republican.

”Emoțiile le lăsăm. Activăm maximal, cu fiecare pacient lucrăm individual. Pacientul când aude că este bolnav de această boală își pierde toată speranța de viață. La noi pacienții vin derutați. În primul rând încercăm să căpătăm încrederea, să facem relația dintre pacient și medic”.

Vladimir Țurcanu spune că fiecare pacient trece prin diferite stări în timpul tratamentului, iar bătălia pentru viață este extrem de anevoioasă și dură.

”Trecând prin boala și suferința prin care trec pacienții. Viziunea și atitudinea față de procesul de lucru, față de pacienți nu mi s-a schimbat. În fine, doamne ajută-mă să trec de asta și ca să pot să lupt mai departe pentru pacienți!”.

Până în prezent, în rândul lucrătorilor medicali au fost confirmate aproape 2600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. 70% dintre ei s-au vindecat și au revenit la locul de muncă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.