Valul de scumpiri a ajuns și la pâine. Mai multe firme de panificație au majorat prețurile cu până la 7 procente
Embed:
Valul de scumpiri a ajuns și la pâine. Mai multe firme de panificație au majorat prețurile cu până la 7 procente

Pâinea s-a scumpit!
Companiile locale de panificație, de la nordul, centrul și sudul țării, au operat majorări de prețuri cu până la 7 procente.
Argumentul lor este că s-a scumpit materia primă: grâul, carburanții și electricitatea.
Unii producători spun că nu mai vor să suporte pierderi financiare și recunosc că sunt la un pas de a crește prețurile la produsele de panificație.


Combinatul de panificație "Milina" din Taraclia a scumpit jumătate din producție. Șeful companiei a declarat că este nevoit să importe toate materiile prime secundare. În Moldova nu este ulei vegetal, drojdie, margarină, ambalaje. Uleiul s-a scumpit cu 100%, iar materialul de ambalare - cu 80%.
Cel mai mult, producătorii de panificație au fost afectați de scumpirea grâului. Directorul combinatului din Taraclia afirmă că această scumpire a materiei prime e inexplicabilă. Anul trecut, făina folosită pentru pâinea de clasa a doua a costat 4,2 - 4,5 lei, dar, în acest an, o cumpără cu 5,8 lei. Pentru fabricarea unei pâini este nevoie de 280 de grame de făină.
Combinatul din Bălți a ajustat prețurile la unele produse de panificație în luna februarie. Producătorii din oraș spun că, cel mai probabil, vor fi nevoiți să mărească prețurile, pentru a le ajusta la costurile de producție.

"Făina a crescut în preț cu peste 40 la sută în comparație cu începutul anului trecut, uleiul de floarea-soarelui, cu peste 35 la sută, margarina, lactatele, untul, motorina care tot are un rol în producerea pâinii din punct de vedere a cheltuielilor de logistică tot a crescut în preț, iar pâinea a rămas la același nivel. În ultima perioadă au început să crească și prețurile la carton, la peliculă."

Viorica Brodețchi este tehnolog principal la companie de panificație "Brodețchi", cu patru fabrici amplasate în orașele Șoldănești, Orhei și Hâncești. Ea spune că la sfârșitul anului trecut prețurile la pâine au crescut cu 6% din cauza costurilor mari pentru materia primă.

"Prețurile la materia primă, în special grâul, variază foarte mult. Dacă luăm, la începutul anului dădeam pe un kilogram de grâu 4 lei și 70 de bani, iar acum e 4 lei și 20 de bani. Noi suntem rezervați la acest capitol, încă nu scumpim, dar trebuie să încheiem o perioadă, să facem o analiză economică și să vedem cum încheiem perioada respectivă."

Recolta de grâu a fost de două ori mai mică în anul 2020, comparativ cu cea din 2019.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.